Membran Nedir? Membran Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?




Membran Nedir? Membran Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?


ANA SAYFA / BLOG / Membran Nedir? Membran Ne İşe Yarar? Çeşitleri...

94 okunma. Tarih: 30/03/2024

Membran Nedir? Membran Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?

Su; yaşam için evrensel düzede en temel formlardan birisi olarak kabul edilir. Olmazsa olmaz unsurların başında gelen su, kimi özel durumlarda yıkıcı sonuçlar yaratabilir. Bunu özellikle de inşaat sektöründeki su yalıtım sistemleri özelinde düşünmek gerekir. Gerek nem gerekse de suyun olası etkilerinden binaları uzak tutmak gerekir. Aksi durumlarda binalar, su ve nemin yaratacağı olumsuz etkilere ne yazık ki maruz kalır. Bunun da yapı maliyetleri açısından ciddi sonuçları olacaktır. Binaların daha uzun ömürlü olabilmeleri büyük ölçüde buna bağlıdır.

Membran Nedir?

Membran, suyla daimi olarak temas halinde olan yüzeylerin alt ya da üst bölümlerine su geçişlerine engel olmaya yarayan bir tür izolasyon materyalidir. Bilindiği üzere çelik blok, tel ya da beton gibi materyallerin uzun seneler boyunca dayanıklı bir şekilde ayakta kalması gerekir. Membran bu malzemelerin muhafaza edilebilmesi noktasında önemli bir işlev görür. Gerek niteliğine gerekse de yapı türüne bağlı olarak farklı modellerden söz etmek olasıdır. İhtiyacınıza, beklentinize ve elbette bütçe durumunuza bağlı olarak en ideal membran çeşidini tercih edebilirsiniz. Fiyatına bağlı olarak ürünlerin dayanıklılık düzeyi, kalınlığı ya da diğer teknik özelliklerinde değişiklikler gözlemlenir.

Membran büyük ölçüde yalıtım uygulamalarında tercih edilen bir malzeme biçimidir. Kabul edileceği üzere bugün itibariyle izolasyon, bina oluşumlarında çok önemli bir rol oynamaya başlamıştır. Son dönemlerde membran uygulamaları artık bir zorunluluk olarak kabul görüyor. Özellikle yaratığı somut etkiler, bu malzemeyi adeta vazgeçilmez kılmıştır. Membran bir anlamda yalıtımın temel taşı ve özüdür. Uzun ömürlü binaların adeta sırlarından biri olan membran, es geçilmemesi gereken bir uygulamadır. Bu özel malzeme, ısı ve su yalıtım süreçlerinde başarıyla uygulanır. Isı yalıtımlarında kullanılması sayesinde binayı kış aylarında soğuktan yaz aylarında ise sıcaktan korur. Aynı zamanda endüstri sanayinde kullanılan membranları genleşme tanklarının içerisinde de görebiliriz.

Membran Seçiminde Bunlara Dikkat

Membran, yapı sektöründe en çok kullanılan malzemeler arasında gösterilir. Kullanışlı olması, ekonomik açıdan cazip olması ve başarılı bir şekilde sonuç vermesi, onu cazip kılan etkenler arasındadır. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak membran uygulama tiplerinde ya da malzemelerinde farklılıklar oluşmaktadır.

Membran almak istediğinizde mutlak suretle dikkat etmeniz gereken bazı kriterler bulunur. Bu sayede ihtiyacınız olan membran tiplerine daha kolay bir şekilde yönelebilir ve binanızın yalıtım odaklı problemlerini uzun vadeli olarak çözebilirsiniz. Dilerseniz teknik anlamda membran konusunda deneyimli kişilerden bu anlamda yararlanabilirsiniz. Membran uygulamalar için şunlara dikkat edilmelidir:

  • Teslimat zamanı,
  • Kalınlık tipi,
  • Donatı tipi,
  • Hangi iklim tipi için kullanılacağı,
  • Sıcaklık dayanım özellikleri,
  • Soğuk havalarda bükülebilme nitelikleri,
  • Yangın gibi koşularla karşı dayanıklılığı

Membran uygulamaları dış duvarlarda, çatılarda, havuzlarda, genleşme tanklarında yaygın bir şekilde kullanılır.

Membran Çeşitleri Nelerdir?

Membran çeşitleri uygulama alanlarına göre farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle membran çeşitleri konusunda karşımıza genelde farklı farklı türler çıkabilir. Yine de genel manada kabul gören popüler membran çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Bitümlü Membran

Bitümlü membranlar polyester malzemeyle güçlendirilmiştir. Oldukça yüksek bir performans sunan bu tip membranlar, uzun süre performans gösterir. İçeriğinde yer alan kauçuktan dolayı çok daha esnek bir yapıya sahiptir. Bu nedenle büzülme odaklı durumlara karşı hazırlıklıdır.

PVC Membran Kaplama

Bu uygulamalarda temel materyal olarak PVC  kullanılır. Ayrıca UV emiciler de bu süreçte dahil edilir. Tabakadan kaynaklanacak olan deformasyonları engeller. Kopma ya da yırtılma olasılıklarına karşı çok başarılı bir koruma sağlar.

TPO Membran Kaplama

Çevre dostu bir membran uygulaması olarak öne çıkan TPO, tek katlı olmasının yanında yansıtıcı özelliğiyle öne çıkar. Farklı boyut ve kalınlıkta karşımıza çıkabilir. Çoğunlukla 50-80 mil arasında bir kalınlıkla piyasada kendine yer bulur.

EPDM Membran Kaplama

EPDM adı verilen membranlar hem hafif hem de dayanıklı olduğu için sıklıkla tercih edilir. Her türlü hava koşullarına karşı yüksek bir dayanıklılık sunan EPDM, olası bina hareketlerinde ayrılma yaşamaz. Modern yapılarda sıklıkla kendine yer bulabilen bu membran çeşidi, %100 yalıtım görevi görür. Ayrıca UV ışınlarına karşı dayanıklı olduğu da kanıtlanmıştır. Kurulumu ise görece kolay ve güvenlidir. Basınç ve kimyasal aşınmalardan olumsuz etkilenmez.